HANNELE NIIRASELLE TANSSIALA ON TUTTU MONESTA ERI NÄKÖKULMASTA
– Olen varmaankin työskennellyt urani aikana kaikilla mahdollisilla tanssin alan ammattinimikkeillä. Kai tässä jonkinlaisesta urasta voi puhua, Hannele Niiranen naurahtaa.
Olemme sopineet Hannele Niirasen kanssa haastattelun Sandelsinkadulle Suomen tanssioppilaitosten liiton toimiston tiloihin. Samasta paikasta Hannele jäi eläkkeelle liiton toiminnanjohtajan työstä lähes vuosi sitten. Tällä kertaa tapaamme siksi, että Suomen tanssioppilaitosten liitto STOPP ry haluaa kiittää Hannelea ja muistaa häntä teatterijärjestöjen keskusliiton kultaisella ansiomerkillä osoituksena koko tanssin taiteen perusopetuksen eteen tehdystä työstä.
Kyllä tässä siis urasta voidaan todellakin puhua.
Kaikki lähti improvisaatiosta
Hannele Niirasen tanssiura käynnistyi hyvin erityisellä tavalla, sillä esiintyminen alkoi samaan aikaan kuin itse harrastuskin.
– Olen oikeastaan esiintynyt päivästä numero yksi alkaen.
Tanssimiseen Niiranen tutustui opiskeluvuosinaan Pirkko Kantinkosken ohjauksessa, mutta tanssiammatin kannalta ratkaisevia olivat Virpi Tummavuoren tunnit silloisessa Raatikon tanssikoulussa.
– Virpi osasi kannustaa innostuneita oppilaita ja toi tanssitekniikan ohelle improvisaation. Olin liikkunut paljon jo ennen tanssimista, ja improvisaation kautta pääsin liikkumaan uudenlaisella tavalla. Pääsin myös mukaan Virpin luotsaamaan esiintyvään ryhmään eli hyppäsin heti syvään päätyyn, treenasin joka päivä ja esiinnyin yleisölle.
Improvisaatiokokemus oli monella tavalla ratkaiseva, sillä niissä merkeissä hän tapasi myös Arja Petterssonin ja päätyi Petterssonin ja muutaman muun kanssa perustamaan Tanssiteatteri Hurjaruuthia vuonna 1981. Sen jälkeen tanssiminen onkin täyttänyt tavalla tai toisella Niirasen elämän.
Tanssi sisältää kaiken
Tanssin kokonaisvaltaisuus tuntuu vuosikymmentenkin jälkeen innostavalta.
– Tanssi sisältää kaikenlaisen taiteellisen ilmaisun ja ylipäätään kaiken, mistä olen kiinnostunut.
Tanssissa riittää ammennettavaa ja kehitettävää vuosien ja vuosikymmentenkin jälkeen.
Yksi tärkeimpiä tanssimisen jäsentäjiä on ollut työ tanssinopettajana. Niiraselle opettaminen tuli mukaan tanssijan työn oheen hyvinkin pian.
– Olen kokenut, että opettaminen vei eteenpäin myös tanssijan työssä. Opetustyössä jouduin analysoimaan, valitsemaan ja perustelemaan, miten ja miksi asiat tehdään.
Opettajan pedagogisen pätevyyden Hannele hankki jäätyään 39-vuotiaana pois Hurjaruuthin esiintymistoiminnasta. Tanssijan työn jälkeen Niirasella alkoi ihan uudenlainen ura pedagogina, tuottajana ja ilmaisutaidon kouluttajana, mitä kautta hän päätyi Suomen kansallisoopperan ja -baletin balettioppilaitokseen.
Työ balettioppilaitoksessa
Balettioppilaitoksessa Hannele Niiranen ehti työskennellä niin opettajana kuin myöhemmin rehtorinakin. Vuodet ovat jääneet merkittävinä mieleen ja etenkin rehtorin työ toi tanssialan tuntemukseen aivan uudenlaisen näkökulman.
– Rehtorin työ on haastavaa, mutta kiinnostavaa! Vaikka tehtävässä saa tehdä kaikkea kiinteistöhuollosta henkiseen valmennukseen, silti olennaisinta on olla innostunut substanssista. Sen myötä tajuaa tekemisen ytimen.
Tanssialan rehtorius poikkeaa Hannele Niirasen mukaan monesta muusta johtamistyöstä jo siksikin, että ammattiin ei päädytä itse johtamistyön innoittamana vaan ennemminkin tanssimisen kautta.
– Tanssioppilaitoksessa ihmiset tekevät työtä saman asian äärellä, mutta erilaisissa rooleissa. Rehtorin rooliin kuuluu vastuun kantaminen kokonaisuuden ja olosuhteiden toimivuudesta.
Täysillä tätä työtä
Rehtoriuden ja lopulta tanssioppilaitosten liiton toiminnanjohtajuuden kautta Hannele Niiranen on nähnyt tanssioppilaitosten yhteiskunnallisen ja kulttuurisen merkityksen.
– Tanssioppilaitoksissa tehdään tärkeää työtä sekä tämän päivän että tulevaisuuden näkökulmista. Tanssiminen on kaikin tavoin kestävää kehitystä ja siksi sen merkitys voisi kasvaa entisestään. Tanssin taiteen perusopetus kasvattaa tulevia tanssin ammattiopiskelijoita, joilla on aina vaan paremmat työskentelytaidot ja oman alansa tekniset ja ilmaisulliset valmiudet sekä entistä parempi käsitys kestävästä toimintatavasta niin itsensä kuin työryhmän suhteen. Hyvän koulutuksen myötä kehittyy koko taideala.
Eläkeläisen näkökulmasta työt tanssialan ammattilaisena ovat olleet rikkaita ja merkittäviä.
– Olen saanut tehdä töitä asiaan sitoutuneiden ja taitavien ihmisten kanssa.
Vaikka eläköityminen sinällään tuntui isolta päätökseltä, on elämä osoittanut avaavansa uusia ovia juuri isojen ratkaisujen jälkeen. Juuri nyt elämässä on tilaa sekä itselle että muille läheisille.
Ja jos ihan tarkkoja ollaan, työskentelee Hannele Niiranen edelleen monipuolisesti ja aktiivisesti. Järjestötyö jatkuu nyt Tanssin talon hallituksessa ja työpöydältä on juuri siirtynyt eteenpäin Suomen Kansallisoopperan ja -baletin balettioppilaitoksen 100-vuotisjuhlakirja.
– Jos johonkin vielä voisin vaikuttaa, niin baletin korkeakoulutuksen kehittäminen olisi tällainen tärkeä yksittäinen asia.
Hannele Niiranen on työskennellyt tanssialalla yhtäjaksoisesti vuodesta 1980. Työvuosiensa aikana hän on työskennellyt muun muassa tanssitaiteilijana, tanssipedagogina, tanssioppilaitoksen rehtorina sekä viimeisimpänä Suomen tanssioppilaitosten liitto STOPP ry:n toiminnanjohtajana. Hän on sitkeällä, määrätietoisella ja antautuneella työpanoksellaan vaikuttanut tanssin taiteen perusopetuksen kehitykseen valtakunnallisesti. Työura jatkuu edelleen sekä free lancer -työsuhteissa että lukuisissa tanssialan luottamustehtävissä eläkkeelle jäämisestä huolimatta.
Suomen tanssioppilaitosten liitto STOPP ry haluaa osoittaa Hannele Niiraselle teatterijärjestöjen keskusliiton kultaisen ansiomerkin osoituksena ja kiitoksena koko tanssin taiteen perusopetuksen eteen tehdystä työstä.
Lue myös tanssikasvatus elämäntyönä -palkinnon saaneen Tiina Rajalan haastattelu:
https://stopp.fi/artikkelit/tanssi-on-ennen-kaikkea-kohtaamista/
Lue Länsi-Uudenmaan Tanssiopisto Hurja Piruetin rehtorin, Katja Köngäksen, ajatuksia kestävästä taiteen perusopetuksesta:
https://stopp.fi/blogikirjoitus/taiteen-perusopetus-poikii-elamanmittaisia-ystavyyssuhteita/
SIJAINTIMME
Toimistomme sijaitsee Helsingin keskustassa, Töölöntorin lähellä.
Sandelsinkatu 10 C 40
00260 Helsinki
SOITA MEILLE
Tavoitat meidät ja toiminnanjohtajamme arkisin tästä numerosta.
+358 (0)400 813311
LÄHETÄ VIESTI
Voit olla yhteydessä myös sähköpostilla, vastaamme viesteihin nopeasti.
toimisto@stopp.fi