Käsillä oleva syyslukukausi on ollut erilainen jo senkin takia, että on ollut kiinnostavaa nähdä mikä on uusi normaali viime kevään jälkeen. Nostiko koronakaranteeni konkreettisesti esiin näkyville ja tuntuville tanssin ominaislaadun tila- ja kontaktilajina? Taisi käydä juuri niin!
Mutta mitä tehdä kun pitäisi kuitenkin toimia yhteisön ja yhteiskunnan kannalta vastuullisesti ja ottaa huomioon sekä paikalliset että valtakunnalliset viranomaissuositukset omassa toiminnassa? Tanssikoulut reagoivat viime keväänä nopeasti ja luovasti suunnitellessaan ja toteuttaessaan lähes tyhjästä etäopetusohjelmiaan. Digiloikka tehtiin ja homma otettiin haltuun! Siitä voi olla ylpeä.
Uutena opetusratkaisuna syntyi ns. hybridiopetus, jonka aikana tanssitunnille voi osallistua joko livenä lähitunnilla tai samanaikaisesti etänä linkin kautta. Ryhmäopetus tuo tanssiin oman haasteensa, sillä tanssi on kollektiivinen kontaktilaji, jossa yhdessä tekeminen, yhteisen energian kokeminen ja jakaminen on jotain mitä ei ikinä millään etätunnilla voi kokea kuin…..etäisesti.
Mutta hyvä että vaikeassa tilanteessa on kuitenkin löydetty ratkaisuja, on kannettu yhteiskuntavastuuta, ja samalla haluttu turvata harrastusmahdollisuus ja tanssikoulun henkilökunnan työpaikat. Viranomaisohjeistukset vaikuttavat tanssikoulun toimintaan monella tavalla. Kuten esimerkiksi
- siivouksen määrää lisätty ja laatua tarkistettu
- tilaratkaisujen pohtiminen: tarvitaanko lisätiloja, miten pukuhuoneita käytetään, voiko tanssikoulun tiloissa oleilla?
- tanssituntien ryhmäkokojen tarkistaminen: pienemmät opetusryhmät, lisäryhmien perustaminen
- aikataulujen porrastaminen: tanssikoulun tiloissa olevien henkilöiden määrän rajoittaminen
- pedagogiset ja tilalliset ratkaisut opetustunnilla
- hybridituntien toteuttaminen, mikä edellyttää toimivaa digilaitteistoa
- sijaistarpeen lisääntyminen: opettajan, oppilaan tai huoltajan karanteenimääräys muuttaa opetusryhmän tilanteen hetkessä
- maski ainakin opettajalla
- käsidesiä mennen tullen
- jne
Tanssikoulujen talous on koetuksella, koska yllä mainituilla opetus- ja tilajärjestelyillä on hintalappu. STOPP ry:n toimistoon on kantautunut, että jäsenkouluissa on tehty ja tehdään pitkää päivää toiminnan toteuttamiseksi turvallisella ja laadukkaalla tavalla. Mielenkiintoista nähdä mitkä asiat jäävät henkiin jatkojalostusta varten. Ilman muuta on selvää, että haluamme lähiopetuksen takaisin mutta etäily on tuonut koulujen opetustarjontaan ja -menetelmiin yhden vaihtoehdon lisää.
PS. STOPP ry täyttää 40 vuotta parin vuoden päästä! Näin seurapaitapäivän kunniaksi osallistumme kampanjaan 30 v. treenikassin voimin!
Helsingissä 29.9.2020
Epävarmuuksista huolimatta, edelleen hyvää tanssisyksyä toivottaen
Hannele Niiranen
Toiminnanjohtaja
Lue Stopp ry:n muita blogikirjoituksia tanssinopetuksen tilasta ja tulevaisuudesta.
SIJAINTIMME
Toimistomme sijaitsee Helsingin keskustassa, Töölöntorin lähellä.
Sandelsinkatu 10 C 40
00260 Helsinki
SOITA MEILLE
Tavoitat meidät ja toiminnanjohtajamme arkisin tästä numerosta.
+358 (0)400 813311
LÄHETÄ VIESTI
Voit olla yhteydessä myös sähköpostilla, vastaamme viesteihin nopeasti.
toimisto@stopp.fi