Taiteen perusopetus on oppilaan etu

Taiteen perusopetus on paikallisissa taidekouluissa annettavaa, valtakunnallisiin opetussuunnitelman perusteisiin pohjautuvaa taidekasvatusta. Valittavia taiteenaloja on kaikkiaan yhdeksän: tanssi, musiikki, kuvataide, teatteri, sirkus, käsityö, arkkitehtuuri, sanataide, mediataiteet. Koulutettujen opettajien opettama taiteen perusopetus on tavoitteellista toimintaa, johon voi kuitenkin osallistua matalalla kynnyksellä. Taiteen perusopetus onkin ainutlaatuinen ja arvokas koulutusmuoto, josta säädetään taiteen perusopetuksesta annetussa laissa ja asetuksessa.

Kaikki taidekasvatus ei automaattisesti ole taiteen perusopetusta. Taiteen perusopetus edellyttää oppilaitokselta valtakunnallisiin opetussuunnitelmien perusteisiin pohjautuvia opetussuunnitelmia. Opetuksen järjestäjänä ja opetussuunnitelmien hyväksyjänä on kunta, ellei oppilaitos ole saanut järjestämislupaa suoraan Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Mutta mitä taiteen perusopetus tarkoittaa oppilaitokselle, opettajalle, entä oppilaalle?

 

Taiteen perusopetusta Seinäjoella ja Kajaanissa

Seinäjoen Tanssiakatemiassa aloitellaan uutta kevätlukukautta hyvissä tunnelmissa. Vaikka koululla on jo useamman vuoden historia, on tämä lukuvuosi samaan aikaan omalla tavallaan ihan ensimmäinen. Studio de Danse -nimellä aiemmin toiminut koulu aloittikin viime syksyn taiteen perusopetuksen oppilaitoksena. Samalla muutettiin myös koulun nimi.

Kajaani Dancen tanssikoulussa on tanssittu jo 45 vuotta. Taiteen perusopetus on ollut mukana koulun toiminnassa heti 1990-luvulta alkaen, mutta jo sitä ennen koulun toiminta oli tavoitteellista ja taiteen perusopetuksen kaltaista. Innostusta riittää kuitenkin myös vuosikymmenten jälkeen. Taiteen perusopetuksen luomat puitteet ja haasteet tuovat tärkeät raamit koko koulun toiminnalle.

 

Monimutkaiselta tuntunut asia olikin lopulta selkeä

Susanna Isotalo perusti kotipaikkakunnalleen Seinäjoelle tanssikoulun vuonna 2015. Jo pitkään Susannalla on ollut ajatus muuttaa koulun toimintaa ja siirtyä taiteen perusopetuksen mukaiseen opetukseen. Aiemmin tanssijan koulutuksen saanut Susanna Isotalo innostui tanssinopettajan AMK-opinnoissaan tutkimaan, mitä muutos edellyttäisi. Kevään 2022 aikana hän tutustui opetussuunnitelmien perusteisiin ja laati koululle opetussuunnitelmat. Etukäteen monimutkaiselta ja jäsentymättömältä tuntunut ajatus muuttui selkeäksi ja lopulta yhteistyö Seinäjoen kaupunginkin kanssa meni yllättävän helposti ja nopeasti.
– Olin ajatellut, että kaupungin kanssa selvittelemme asiaa pidempään. Opetussuunnitelmat hyväksyttiin kuitenkin jo keväällä ja sain tiedotettua kevätnäytöksissä oppilaille ja perheille muutoksesta. Niissä tunnelmissa oli tosi mukava jäädä lomalle, Susanna Isotalo muistelee.
Taiteen perusopetus oli oppilaille ja perheille melko vierasta. Opetussuunnitelmat ja uudenlainen toimintamuoto vaativat paljon tiedotusta, mutta sen jälkeen vastaanotto oli hyvin positiivinen.
– Oli tosi ihanaa päästä suunnittelemaan käytännön tanssiopintoja oppilaiden ja perheiden kanssa!

 

Tiina Wallin kuvasi joulukuussa Susanna Isotaloa Netta Luomalaa Seinäjoen Tanssiakatemian esityksessä Pähkinänsärkijä ja Klaran uni.

Taiteen perusopetus kehittää opettajaa ja on oppilaan etu

Uudet opetussuunnitelmat ovat muuttaneet Seinäjoella opetustoimintaa niin oppilaitoksen kuin opettajankin näkökulmasta, vaikka samaan aikaan moni asia on pysynyt ihan samanlaisena. Perheet ovat kenties huomanneet arvonlisäveron jääneen laskuista pois, mutta lukujärjestys ja oppitunnit pyörivät hyvin samalla tavalla kuin ennenkin. Taiteen perusopetus luo kuitenkin raamin koulun toiminnalle.
– Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelma on tietyllä tavalla laadun takuu. Ja vaikka systeemi kehittää minua opettajana, ajattelen, että taiteen perusopetus on ensisijaisesti oppilaan etu! Susanna Isotalo hymyilee.
Seinäjoen Tanssiakatemiassa tanssitaan nyt sekä yleisen että laajan oppimäärän mukaisesti. Oppilaita on noin 100 ja se tuntuu Susanna Isotalosta hyvältä määrältä.
– Yhtenä iltana viikossa meillä on toinen opettaja, muuten opetan kaikkia ryhmiä itse. Tällä oppilasmäärällä pystynkin tuntemaan kaikki hyvin ja suurimman osan kohdalla perheetkin ovat tuttuja, mikä helpottaakin pienellä paikkakunnalla työskentelyä, Susanna Isotalo miettii.

 

Mielekkäät raamit taiteen perusopetuksesta

Myös Kajaani Dancen tanssikoulussa tanssitaan taiteen perusopetuksen mukaisesti. Kajaanissa taiteen perusopetus on ollut kuvioissa jo kolmisenkymmentä vuotta systeemin alkumetreiltä asti.
– Meidän toiminta on ollut aina tasolta toiselle etenevää ja jo ennen taiteen perusopetusta kirjasimme opetuksen tavoitteita. Taiteen perusopetus on tavallaan ollut läsnä meillä siis aina, kuvailee Kajaani Dancen rehtori Minna Palokangas.
Minna Palokangas myötäileekin Susanna Isotalon ajatuksia taiteen perusopetuksesta.
– En näe, että ilman sitä toiminta olisi samalla lailla mielekästä. Laki taiteen perusopetuksesta velvoittaa meitä toimimaan vastuullisesti ja toimintaa jatkuvasti kehittäen. Ja taiteen perusopetuksen tuoma taiteidenvälisyys on myös ollut suuri rikkaus.
Palokankaalla onkin hyvä näköalapaikka sekä taiteen perusopetuksen että kajaanilaisen tanssikasvatuksen jatkumoon. Hän on ollut mukana Kajaanin tanssitoiminnassa vuodesta 1972 ensin oppilaana, vuodesta 1985 tanssinopettajana, jonka jälkeen ensin vuodesta 1992 taiteellisena johtajana ja nykyisessä työssään rehtorina vuodesta 2008. Oppilaita Kajaani Dancen tanssikoulussa on tällä hetkellä n. 730, opettajia yhteensä 11.

Kajaani Dancen tanssikoulun joulunäytökset olivat täynnä tanssin iloa. Joulukuussa tanssijoita kuvasi Heimo Haverinen.

 

Mukavalla tavalla kiireinen kevät

Kevätlukukausi on nyt kovassa vauhdissa ja Kajaanissa ollaan jo työn touhussa. Nyt ensimmäisenä odotetaan jo kaikkiaan 33. Kajaanin Uudet tanssit -tapahtumaa, jossa myös tanssikoululla on oma tärkeä tehtävänsä. Tapahtuma tuo paikkakunnalle paljon tanssia ja tanssijoita, ja  Kajaani Dancenkin oppilaat pääsevät näyttämään omia koreografioitaan ja lisäksi esiintymään alueen koululaisille.
Seinäjoella kevätlukukausi on niinikään pyörähtänyt käyntiin. Tanssiakatemian oppilaat valmistautuvat lukuisiin tapahtumiin ja kilpailuihin. Keväästä onkin tulossa mukavalla tavalla tosi kiireinen. Kevään päätteeksi oppilaat kokoontuvat kevätnäytöksiin. Tuoreessa muistissa on myös jouluinen esitys Pähkinänsärkijä ja Klaaran uni, josta jäi niin hyvä mieli, että esitys on päätetty uusia ensi jouluna. Aika näyttää, miten pitkä perinne tästä vielä tuleekaan!

 

Lue lisää taiteen perusopetuksesta:
Taiteen perusopetusliitto TPO ry
Taiteen perusopetus Opetushallituksen sivuilla
Taiteen perusopetus Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla

 

Lue lisää siitä, miten taiteen perusopetus luo pohjan ammattiin:
https://stopp.fi/blogikirjoitus/stopp40-taiteen-perusopetuksesta-pohja-ammattiin/ 

Lue Stopp ry:n muita blogikirjoituksia tanssinopetuksen tilasta ja tulevaisuudesta.

SIJAINTIMME

Toimistomme sijaitsee Helsingin keskustassa, Töölöntorin lähellä.

Sandelsinkatu 10 C 40
00260 Helsinki

SOITA MEILLE

Tavoitat meidät ja toiminnanjohtajamme arkisin tästä numerosta.

+358 (0)400 813311

LÄHETÄ VIESTI

Voit olla yhteydessä myös sähköpostilla, vastaamme viesteihin nopeasti.

toimisto@stopp.fi