Tanssikasvatus elämäntyönä -palkittu Hannele Soulasmaa: Tanssinopetus on upean kokonaisvaltaista työtä

Ensin kaikki taisi alkaa siitä, että Soulasmaat muuttivat isän työn perässä Kymenlaaksosta Hankoon. Muuton myötä perheen äiti Pirjo Soulasmaa halusi saada paitsi itselleen tekemistä, myös jatkaa työtään rakkaan baletin kanssa. Hankoon perustettiin siis Pirjo Soulasmaan Balettikoulu, jonne perheen tyttäretkin lähtivät. Aluksi tanssioppilaita oli vain kourallinen, mutta hiljalleen toiminta kasvoi ja vakiintui. Ja mikä tärkeintä, tanssikipinä tarttui äidiltä tyttärelle, Pirjo Soulasmaalta Hannele Soulasmaalle.

Tänä syksynä Hangossa on aloitettu 58. toimintavuosi. Hannele Soulasmaa alkoi opettaa äitinsä koulussa syksyllä 1982 lastentanssia ja toi myös uutena lajina kouluun jazztanssin. Kun koulu kahta vuotta myöhemmin siirtyi kokonaan hänen nimiinsä, oli lukujärjestyksessä jazzia jo kahdesti viikossa sekä myös aerobiciä ja funkia. Nyt syksyllä 2022 toimintaa jatkaa Baletti- ja liikuntakoulu Hannele Soulasmaan jalanjäljillä Hangon Baletti- ja liikuntakoulu. Rehtorina ja tanssinopettajana koulussa työskentelee Hannelen tytär Katja Ukonaho, lisäksi toinen tytär Heidi Wahlman opettaa koulussa myös. Aika näyttää, miten Katjan Ruusu-tyttären hyvin alkaneille tanssinopettajaopinnoille käy, ja nähdäänkö Hangossa pian kenties siis jo neljäs kaupunkia tanssittava sukupolvi samasta perheestä.

Hannele Soulasmaa Hangosta palkittiin tanssikasvatuksen elämäntyöpalkinnolla.

Sukupolvien ketju
Hannele Soulasmaa seurailee nyt tanssinopetuksen jatkumista eläkkeeltä käsin.
En ole juuri käynytkään tanssisalilla. No eilen kävin, ja ensi viikolla menen, mutta käymään vain, Hannele Soulasmaa naurahtaa.
Tosi asiassa Hannele onkin tarttunut alkaneeseen elämänvaiheeseen innolla. Uudenlaiset harrastukset ovat täyttäneet päivät ja elämä on ihan uudella tavalla kiireistä.
Varasin ihan tietoisesti reissun itselleni tanssikauden alkuun. Sain annettua työrauhan Katjalle ja vastaavasti itselle tuli ihan muuta mietittävää alkavan lukuvuoden sijaan.
Katja-tytärkin naurahtaa Hannelen eläköitymiselle.
Kysyin äidiltä jotain yhteystietoa ja toimintaohjeita. Äiti vain totesi, että ei hän taida enää muistaa, kun on nyt jo eläkkeellä.
Sukupolvet työskentelevät toki edelleen tarvittaessa yhdessäkin, ihan niin kuin tähänkin asti. Hannele on tervetullut kouluun hiomaan esitystansseja valmiiksi ja siitä Hannele myös nauttii. Tanssimisen lisäksi myös pukuompelun taito on kulkenut sukupolvelta toiselle ja Hannele onkin pukuompelijana ommellut valtavan määrän upeita esityspukuja. Hannelen äiti Pirjo Soulasmaa ompelee puolestaan edelleen kaikkien baletti- ja jazzryhmien harjoituspuvut.
Meillä on äidin kanssa selkeä jako ompelussa. Äiti vastaa lycrasta tehtävistä puvuista ja minä sitten muista, Hannele hymyilee.

Eläkkeelle tanssien
Vuosikymmenten mittaisen työuran jälkeen eläkkeelle siirtyminen on pitkä prosessi.
Vaikka olen oikeastaan koko ajan ajatellut tanssikoulun toimintaa vain vuosi kerrallaan, en halunnut lopettaa koronavuosiin. Ajattelimme porukalla, että näin ei voi toimintaa lopettaa, ennemmin keksitään mitä vaan.
Ja niin myös tehtiin. Koulu jatkoi toimintaansa korona-aikanakin, toimintamalleja vain piti muuttaa ja mukauttaa nopeillakin aikatauluilla.
– Nyt ajattelen, että kaikki meni loppujen lopuksi tosi hienosti, vaikka rankkaa olikin. Ohjeet saattoivat muuttua saman päivän aikana muutamankin kerran.
Eläkkeelle Hannele siirtyi lopulta tanssien. Kevään 2022 oppilasnäytöksissä lavalla nähtiin myös pitkäaikaisen rehtorin ja tanssinopettajan tanssivan.
– Se oli liikuttava hetki. Oli tosi upeaa nähdä, kuinka kyynelehtivä yleisö nousi seisomaan tanssin päätteeksi.

Hannele Soulasmaa totuttautuu nyt uuteen elämänvaiheeseen.

Kokonaisvaltainen työ
Vuosien aikana Hannelen tanssisalissa on pyörähtänyt tuhansia tanssioppilaita. Mukana on jo toisen ja kolmannen sukupolven tanssijoita. Tanssinopetuksen kenttä on muuttunut valtavasti ihan kaikin tavoin ja opettajan työ on jotakin ihan muuta kuin 40 vuotta sitten.
Yksi asia on kuitenkin säilynyt, sillä intohimo tanssiin ja tanssinopetukseen ei ole missään vaiheessa kadonnut.
Ajattelen niin, että tämä työ on ollut elämäni pelastus ja että sen avulla olen päässyt vaikeistakin ajoista yli. Työ on tuonut rytmiä ja mielekästä sisältöä ihan joka päivään. Jälkeenpäin on voinut myös huomata, kuinka työn kautta olen tiedostamattakin prosessoinut vaikeita elämänvaiheita. Harvassa ammatissa pääsee niin kokonaisvaltaisesti kehittämään ja toteuttamaan itseään.

 

 

Hannele Soulasmaa on työskennellyt tanssinopettajana ja rehtorina Hangossa vuodesta 1982. Vuodesta 1992 taiteen perusopetusta antanut ja kehittänyt Hannele Soulasmaan nimeä kantanut tanssioppilaitos sekä Hannelen pitkäjänteinen ja sitkeä työskentely ovat vaikuttaneet merkittävästi Hangon alueen kulttuuritoimintaan sekä lasten ja nuorten taidekasvatukseen. Hannele Soulasmaan tanssioppilaita on nähty myös lukuisissa valtakunnallisissa tapahtumissa. Yhtenä suurimmista menestyksen merkeistä voidaan kuitenkin katsoa se, että Hangossa tanssioppilaitos jatkaa toimintaansa nyt jo 58. toimintavuotta, tällä hetkellä jo kolmannen sukupolven voimin. Suomen tanssioppilaitosten liitto STOPP ry haluaa osoittaa Hannele Soulasmaalle Suomen teatterijärjestöjen keskusliiton kultaisen ansiomerkin osoituksena ja kiitoksena tanssikasvatuksen alalla tehdystä työstä.

 

Tutustu lisää liiton palkintoihin täällä.

Lue vuoden tanssikasvattaja -palkinnon saaneen Sari Heikkilän haastattelu täältä:
https://stopp.fi/blogikirjoitus/vuoden-tanssikasvattaja-sari-heikkila-jokainen-oppilas-on-oma-persoona/

Lue Stopp ry:n muita blogikirjoituksia tanssinopetuksen tilasta ja tulevaisuudesta.

SIJAINTIMME

Toimistomme sijaitsee Helsingin keskustassa, Töölöntorin lähellä.

Sandelsinkatu 10 C 40
00260 Helsinki

SOITA MEILLE

Tavoitat meidät ja toiminnanjohtajamme arkisin tästä numerosta.

+358 (0)400 813311

LÄHETÄ VIESTI

Voit olla yhteydessä myös sähköpostilla, vastaamme viesteihin nopeasti.

toimisto@stopp.fi