Tanssikoulun ensimmäinen vuosi

Lohjan Tanssiopiston seinille on ilmestynyt uusia tauluja. Opiston rehtori ja opettaja Henna-Riikka Nurmi on valmistellut opetustiloja elokuun puolivälissä alkavaa uutta lukuvuotta varten. Muutamaa tanssimaton teippausta lukuun ottamatta kaikki näyttääkin valmiilta.
Tunnelma on hyvin erilainen kuin vuosi sitten, jolloin remonttia ja valmisteltavaa oli enemmänkin. Tämä syksy on ihan toisenlainen, Lohjan Tanssiopistossa kun alkaa nyt jo toinen lukuvuosi.
– Vuosi sitten en osannut yhtään ajatella, miten kaikki menee. Nyt olo on ihan erilainen, kun voi odotella tuttuja oppilaita ja vanhempia, Henna-Riikka Nurmi hymyilee.

Vuosi sitten Lohjan Tanssiopistossa tehtiin paljonkin remonttia. Nyt tilanne on ihan erilainen.

Hyppy Islannista Lohjalle

Vaikka Henna-Riikka Nurmi on alkujaan kotoisin Lohjalta, ei ajatus Lohjan Tanssiopiston perustamisesta ollut itsestään selvä. Viimeiset 15 vuotta Henna-Riikka oli työskennellyt Islannissa, josta oli löytynyt myös unelmien työpaikka tanssikoulun apulaisrehtorina.
– Löysin mummoni kotoa paikallislehden vuodelta 2005. Haastattelussa olin sanonut, että voin palata Lohjalle esimerkiksi seitsemänkymppisenä. Toisin kuitenkin kävi, hän nauraa.
Paluu Suomeen ja Lohjalle oli lopulta monen asian summa.
– Lumipallo alkoi vyöryä ensimmäisenä koronakeväänä. Ensin kuulin, että pitkäikäinen Tanssistudio Funka oli lopettamassa toimintaansa keväällä 2021. Kun vielä kuulin, että kaupungista lopettaa toinenkin tanssikoulu ja että tilojakin olisi saatavilla, aloin miettiä asiaa ihan tosissaan.
Valmisteluja ja pohjatöitä tehtiin huolella ja pitkään Islannista käsin. Silti hyppy vakituisesta työpaikasta Suomeen oman tanssiopiston pyörittämiseen Lohjalle tuntui valtavalta.
– Korona-aika rajoitti matkustamisen vapautta niin paljon, että ajatus perheen lähelle muuttamisesta tuntui kuitenkin ainoalta oikealta vaihtoehdolta.

Taiteen perusopetusta

Oppilaitoksen perustaminen onnistui lopulta kohtuullisen hyvin, vaikka etäisyyttä Lohjalle olikin aika lailla. Henna-Riikka neuvotteli eri vaihtoehdoista yritysneuvonnan kanssa ja löysi toimintansa tueksi hyvän kirjanpitäjän. Koska oppilaitos perustettiin ilman oppilaita, tuntui yritys ainoalta mahdolliselta vaihtoehdolta. Lohjan Tanssiopiston takaa löytyykin nyt osakeyhtiö.
– Mutta kyllä siinä ihmeteltiin niin tilitoimistossa kuin yritysneuvonnassakin, että mikä ihme on voittoa tavoittelematon, arvonlisäveroton yritys. Mutta sitten todettiin, että on kai sitä hullumpaakin ja ryhdyttiin hommiin.
Alusta alkaen olikin selvää, että Lohjan Tanssiopiston opetus on taiteen perusopetusta. Päätös on tuntunut oikealta. Henna-Riikka kokeekin, että taiteen perusopetus luo tanssinopetukselle jatkumon ja punaisen langan. Taiteen perusopetus antaa mahdollisuuden lähestyä tanssia kokonaisvaltaisesti ja se tuntuu Henna-Riikasta opettajanakin mielekkäältä.

Henna-Riikka Nurmi odottaa jo innolla uuden lukuvuoden alkua.

Kohti tulevaa

Tanssistudio Funka ehti toimia Lohjalla melkein 40 vuotta ja tehdä upean työn paikkakunnan tanssin taiteen perusopetuksen saralla. Henna-Riikka Nurmi on itsekin Funkan entisiä oppilaita. Funkan ja Un Dos Tresin lopettaessa toimintansa paikkakunnalla taiteen perusopetuksen mukaista tanssinopetustoimintaa jatkavat nyt Lohjan Tanssiopisto sekä Tanssiopisto Vinha. Oppilaiden näkökulmasta muutos on ollut valtava, mutta hiljalleen palat ja ihmiset ovat loksahtamassa paikoilleen.
Ensimmäinen lukuvuosi sujui siis tanssiopiston näkökulmasta oikeastaan yllättävänkin hyvin. Kaikki suunnitellut ryhmät saatiin toteutettua ja tällä hetkellä ilmoittautuneita on tuplamäärä viime vuoden elokuuhun verrattuna.
– Yksin pystyn joustamaan ja venymään, ja olen ajatellutkin, että pari ensimmäistä vuotta tehdään se, mikä tarvitaan, Henna-Riikka miettii.
Uusi alkava lukuvuosi on nyt täynnä kaikenlaisia suunnitelmia. Yhteistyötä on viritelty kaupungin eri toimijoiden kanssa ja luvassa on tosi innostavia projekteja. Tiivistä yhteistyötä tehdään myös Länsi-Uudenmaan Tanssiopisto Hurjan Piruetin kanssa, josta Lohjalle saadaan nyt hip hopin ja dance hallin opettaja.
– Tästä tämä taas lähtee. Kohta on jo joulu!

 

Lue myös Taidetehtaan Tanssikoulun rehtori Hanne Kauppisen ajatuksia tanssioppilaitoksen erilaisista esiintymismuodoista:
https://stopp.fi/blogikirjoitus/tana-kevaana-tanssitaan-taas-koko-suomen-voimin/

Lue Stopp ry:n muita blogikirjoituksia tanssinopetuksen tilasta ja tulevaisuudesta.

SIJAINTIMME

Toimistomme sijaitsee Helsingin keskustassa, Töölöntorin lähellä.

Sandelsinkatu 10 C 40
00260 Helsinki

SOITA MEILLE

Tavoitat meidät ja toiminnanjohtajamme arkisin tästä numerosta.

+358 (0)400 813311

LÄHETÄ VIESTI

Voit olla yhteydessä myös sähköpostilla, vastaamme viesteihin nopeasti.

toimisto@stopp.fi