Tanssikoulutuksen megatrendeistä 2020-luvulla

Uuden vuosikymmenen alkumetreillä houkuttelee ajatus ennustaa tanssikoulutuksen tulevaisuutta. Kurkkaus kristallipalloon kertoo, että

  • taiteen perusopetuksen merkitys vahvistuu
  • tanssikoulujen työelämäosaaminen vahvistuu
  • pedagoginen vastuullisuus tiedostetaan entistä syvällisemmin
  • tanssin hyvinvointivaikututukset tiedostetaan sidosryhmätoiminnassa
  • tanssikoulut omaksuvat kestävän kehityksen periaatteita
  • käsitys tanssijasta monipuolistuu

STOPP ry edustaa tanssin taiteen perusopetusta, mikä puolestaan tarkoittaa tavoitteellista opetussuunnitelmapohjaista taideharrastusta. Taiteen perusopetusta annetaan kaikilla taidealoilla, se innostaa taideammattiin, kasvattaa ja sivistää taideyleisöä, vaikuttaa kaikenikäisten kansalaisten hyvinvointiin sekä elävöittää kulttuurielämää. Tanssin kentällä taiteen perusopetuksen tanssikoulut työllistävät säännöllisesti tanssin ammattilaisia.

Rohkenen ennustaa taiteen perusopetuksen aseman vahvistuvan, koska huoltajat ja sidosryhmät haluavat yhteistyötä luotettavien ja ammattitaitoisten toimijoiden parissa. Se tarkoittaa tosin, että opetussuunnitelmien tulee olla entistä kirkkaampia, jotta suunnitelmallisuus ja vastuullisuus ulottuisi toiminnan kaikille osa-alueille – kestävä  kehitys, vakaa talous, henkilökunnan työhyvinvointi ja työssä jaksaminen, vastuullinen oppilaslähtöinen pedagogiikka, hyvä tiedotus ja vuorovaikutuksellinen ote kaikkiin sidosryhmiin.

Kestävä kehitys ottaa jalansijan tanssikouluissa. Se on enemmän kuin kierrätystä. Kestävä kehitys on myös sekä työhyvinvointia että vastuuta oppilaista ja opetuksen tasosta. Kestävä kehitys nostaa keskiöön transformatiiviseen, luovan pedagogiikan. Tanssin hyvinvointivaikutukset tiedostetaan yhä laajemmin ja niitä osataan soveltaa entistä laajemmin sidosryhmätoiminnassa.

Odotankin tanssikoulujen näkökulman laajenevan yhä kauemmas ulos oman tanssikoulun tiloista. Eikä pelkästään yhteiskuntavastuun nimissä, vaan raadollisesti myös siksi, että tanssikoulut tarvitsevat ns. uusia yleisöjä siinä missä muutkin kulttuurilaitokset. Tanssikoulujen toiminnan rahoituksessa omarahoitus on todennäköisesti keskeisessä roolissa myös 2020-luvulla.

Tanssikoulutuksen megatrendi 2020-luvulla

Taidetehtaan Tanssikoulu, Porvoo 2016. Kuvaaja Hanne Kauppinen

Tanssin on silti parasta olla menettämättä ainutlaatuisuuttaan eli taidollista ja ilmaisullista fokustaan – ilman sitä kouluttajiksi tarvitaan hoitotyön, ei taidetanssin ammattilaisia. Tai sitten yksi trendi voisi olla ei-tanssiammattilaisten täydennyskoulutus, niin että ymmärrys ja tieto liikkeen hoitovaikutuksista lisääntyy.

Käsitys tanssijasta jatkaa tulevaisuudessa sallivalla linjalla.  Jokaiselle tanssista kiinnostuneelle löytyy paikka tulevaisuuden tanssikoulusta. Uskon myös tanssilajien pitävän pintansa koulujen markkinoinnin vuoksi.

Helsingissä 30.1.2020 Hannele Niiranen / STOPP ry:n toiminnanjohtaja

Kategoriat:

Lue Stopp ry:n muita blogikirjoituksia tanssinopetuksen tilasta ja tulevaisuudesta.

SIJAINTIMME

Toimistomme sijaitsee Helsingin keskustassa, Töölöntorin lähellä.

Sandelsinkatu 10 C 40
00260 Helsinki

SOITA MEILLE

Tavoitat meidät ja toiminnanjohtajamme arkisin tästä numerosta.

+358 (0)400 813311

LÄHETÄ VIESTI

Voit olla yhteydessä myös sähköpostilla, vastaamme viesteihin nopeasti.

toimisto@stopp.fi