Verkot vesille

Yksin työskentelyn ja etätyöpainotteisen työnkuvan hyvät ja huonot puolet ovat tulleet tutuiksi työskennellessäni STOPPin toiminnanjohtajana. Itsensä johtaminen, oman työnkuvan muokkaaminen ja itsenäisyys ovat sekä työn parhaita että vaikeimpia puolia. Itsenäisyys on yksi tärkeimpiä ja rakkaimpia asioita työssäni, mutta silti arki voi joskus olla kovin yksinäistä. Ja vaikka itsensä johtaminen on hienoa ja sopii minulle, näen sen jossain tilanteissa muuttuvan niin helposti mahdollisuudesta saamattomuudeksi.

Yksinäisyys työssä ei ole minulle uutta. Aikaisemmissa työpaikoissani rehtorina totuin siihen, että roolistani tai esimiesasemastani johtuen en pystynyt jakamaan kaikkea yhteisössäni. Vastaavasti tanssisalissa oppilaita odottaessani olen tanssinopettajan työssänikin usein kovin yksin. Pienen liiton toiminnanjohtajan työssä yksinäisyys ei kuitenkaan liity ainoastaan erilaisiin rooleihin tai tehtävänimikkeisiin. Toiminnanjohtaja voi olla – ja meidänkin tapauksessa onkin – myös liittonsa ainoa työntekijä. Sateista ilmaa tai pientä epävarmuutta aiheuttavaa pilkkusääntöä ei voikaan ohimennen päivitellä kenenkään kanssa, ainakaan ilman ylimääräistä puhelua tai viestiä.

Yksi tärkeimmistä opeista, jonka olen työssä jaksamiseni tueksi saanut, onkin tarkastaa omat verkkonsa. Ammatillinen verkosto on kuitenkin helpompaa koota kuin sosiaalinen työverkosto. On hyvä, että omassa verkostossa on olemassa ihmisiä, joihin ottaa yhteyttä silloin, kun työtehtäviinsä tarvitsee neuvoa ja tukea. Mutta sen lisäksi on tärkeää, että on olemassa tilanteita ihmisten kohtaamiseen, henkilöitä joiden kanssa päivitellä sadetta tai joiden kanssa punnita lyhyestikin arkisen pientä työasiaa. Sitä kaikkea ei tarvitse sälyttää vapaa-ajan sosiaalisiin kohtaamisiin.

Etätyö on muuttanut käsitystäni työnteosta ja liian usein vaadin itseltäni liiallista tehokkuutta. Mutta ei sen kuulu mennä niin. Työssäjaksaminen on työasia. Ja myös vapaamuotoiseen sadesään päivittelyyn saa käyttää työaikaa.

Elokuun lopun aamukahvihetkestä nappasin kuvankin. Seuraavan kerran kahvittelemme keskiviikkona 28.9. klo 9-10.

Etäyhteydet ovat luoneet STOPPin toimintaankin uudenlaisia toimintamalleja. Verkostotapaamiset ovat tuoneet eri oppilaitosten rehtoreita ja muuta henkilökuntaa yhteisten teemojen äärelle Teamsin välityksellä. Viimeksi kokoonnuimme aikuisten tanssinopetuksen tiimoilta, ensi kerralla pohdimme varhaisiän tanssikasvatusta. Sen ohella olemme kuitenkin löytäneet tavan myös sille vapaamuotoisemmalle keskustelulle. Kuukausittaiset Teams-aamukahvit ovat olleet usein päivän piristys ja tuoneet ihan uudenlaista puhtia työarjen keskelle. Ja nyt päätimme aloittaa aamukahvittelun myös eri liittojen työntekijöiden kesken. Työyhteisö voi olla olemassa myös tällä pienellä ruudulla, jota muutenkin niin paljon tuijotan. Ja vaikka emme eri liittojen väki ihan saman työnantajan palveluksessa olekaan, tietyllä tapaa olemme työkavereita mekin. Saman asian äärellä, omasta roolista käsin, kukin.

Saatan siis joskus soittaa juuri sinullekin, vaikkei mitään erityistä asiaa olisikaan. Ja saa minullekin soitella. Yhteydenottovälineitähän meillä kyllä riittää, käytetään siis niitä!

Milla Malmberg,
toiminnanjohtaja, STOPP ry

 

Lue myös Milla Malmbergin blogikirjoitus työnsuunnittelusta:
https://stopp.fi/blogikirjoitus/pienikin-paneutuminen-on-hyva/

Kategoriat:

Lue Stopp ry:n muita blogikirjoituksia tanssinopetuksen tilasta ja tulevaisuudesta.

SIJAINTIMME

Toimistomme sijaitsee Helsingin keskustassa, Töölöntorin lähellä.

Sandelsinkatu 10 C 40
00260 Helsinki

SOITA MEILLE

Tavoitat meidät ja toiminnanjohtajamme arkisin tästä numerosta.

+358 (0)400 813311

LÄHETÄ VIESTI

Voit olla yhteydessä myös sähköpostilla, vastaamme viesteihin nopeasti.

toimisto@stopp.fi