Kansainvälisen tanssin päivän julistus 29.4.2019

TANSSIN PÄIVÄN 29.4. KANSAINVÄLINEN VIESTI 2019

Kansainvälistä tanssin päivää on vietetty 29. huhtikuuta jo vuodesta 1982. Aloitteen tanssin päivästä teki suomalainen tanssitaiteilija, professori Doris Laine (1931–2018).

Suomessa tanssin päivän tapahtumia järjestävät tanssiteatterit, tanssikoulut ja aktiiviset kaupunkitoimijat jo koko edeltävän viikon ajan. Katso tanssin päivän tapahtumia Tanssin tiedotuskeskuksen esityskalenterissa www.danceinfo.fi/esityskalenteri

Joka vuosi UNESCOn kansainvälisen teatteri- instituutin (ITI) tanssikomitea valitsee ansioituneen tanssitaiteilijan kirjoittamaan tanssin päivän kansainvälisen viestin, jota on tapana lukea julkisesti tapahtumissa, esityksissä ja tanssikouluissa.

Tänä vuonna viestin on kirjoittanut egyptiläinen tanssitaiteilija ja pedagogi Karima Mansour. Hän muistuttaa liikkeen olevan yhteinen universaali kielemme, ja kehon kantavan totuutta itsessään.

KANSAINVÄLISEN TANSSIN PÄIVÄN JULISTUS 2019

Karima Mansour, Egypti

Tanssija, koreografi, tanssikasvattaja

”Olen lukenut, että Faaraoiden aikana tanssin ajateltiin ylevöittävän tanssijan ja tanssia seuranneiden katsojien henkeä. Musiikki ja tanssi kutsuivat esiin ihmisen olemassaolon korkeimmat pyrkimykset, samalla kun ne toivat lohtua elämän vastoinkäymisiin ja menetyksiin.

Liike on kieli, jota me kaikki puhumme. Liike on meidän yhteinen universaali kielemme – kunhan vain avaamme aistit ja kuuntelemme. Kuunteleminen on tärkeää, hiljainen havainnointi tässä hetkessä ilman arvostelua, antaen liikkeen kulkea kehon läpi, sillä kaikki meissä ja meidän ympärillämme on jatkuvassa liikkeessä. Kun keho kuuntelee omaa totuuttaan ja tuo sen esiin, keho on vilpitön.

Kuuntelemalla sydämenlyöntejämme voimme tanssia elämän jatkuvasti muuntuvaa koreografiaa, joka vaatii ketteryyttä ja joustavuutta, eikä salli pysähtymistä.

Tanssi on yksi keinoista, joilla pyrimme saamaan yhteyden toisiin ihmisiin. Tanssi vie meidät takaisin juurillemme sekä kulttuurisessa merkityksessä että välittömässä aistimuksellisessa ja henkilökohtaisessa mielessä, syvälle ihmisen ytimeen ja sydämeen ulottuvalla tavalla. Ja samalla se juuri tekee meistä sosiaalisia eläimiä. Sillä vasta silloin me pystymme luomaan yhteyden toiseen ja kommunikoimaan, kun kuuntelemme sisäistä rytmiämme ja olemme yhteydessä itseemme.

Tanssi on siellä missä kulttuuri on yhteisesti jaettua, raja-aidat ovat kaatuneet ja universaali sanaton kieli on luonut tilan, joka sallii erilaisuudet.

Tanssi parantaa. Tanssissa ihmiskunta voi tulla yhteen.

Haluan kannustaa ihmisiä ylittämään rajat, ylittämään identiteettikriisit, nationalismin ja ahtaan lokeroinnin. Vapautukaamme noista rajoituksista, jotta löytäisimme liikkeen ja tuntisimme sen universaalin voiman. Kutsun kaikki tanssimaan oman sydämensykkeen tahtiin, uskollisena omalle itselleen, sillä vain sisältä lähtevä liike johtaa syvälliseen kehitykseen, josta seuraa todellinen muutos.”

Lyhennelmä. Englannista kääntänyt Sanna Kangasluoma, Tanssin tiedotuskeskus. Lataa julistus kokonaisuudessaan englanniksi sekä taiteilijan esittely täältä:

https://www.international-dance-day.org/messageauthor.html

Kategoriat:

SIJAINTIMME

Toimistomme sijaitsee Helsingin keskustassa, Töölöntorin lähellä.

Sandelsinkatu 10 C 40
00260 Helsinki

SOITA MEILLE

Tavoitat meidät ja toiminnanjohtajamme arkisin tästä numerosta.

+358 (0)400 813311

LÄHETÄ VIESTI

Voit olla yhteydessä myös sähköpostilla, vastaamme viesteihin nopeasti.

toimisto@stopp.fi