Mitä kuuluu Koskelle?

Taiteen perusopetuksen kentällä tapahtuu nyt tosi paljon. Keskustelu pyörii esimerkiksi lainsäädännön ja rahoitusjärjestelmän kokonaisuudistuksen, Neliapila-laatutyökalun, tilastokeskuksen oppilaitoskyselyn, kulttuuriharrastusten koettujen vaikutusten selvityksen sekä lähestyvien kuntavaalien ympärillä. Valtavia teemoja, ajatustyötä vaativia asioita, melkoisia mullistuksia. Keskustelun alla kuohuu koski-tietovaranto. Mitä kuuluu Koskelle?

Pikagallup liiton hallituksen kokouksen yhteydessä osoittaa, että Koskelle kuuluu monenlaista. Joissain kouluissa Koski-tietovaranto on jo otettu käyttöön ja ensimmäiset siirrotkin on tehtynä. Joissain kouluissa asialle ei ole tehty vielä mitään. Ja suurin osa kouluista asettuu näiden kahden ääripään väliin. Prosessi on hidastunut oppilaitosten käyttämien oppilashallintojärjestelmien odotettua hitaampien kehitysaskeleiden takia, mutta myös koulujen omat resurssihaasteet luovat omat reunaehtonsa Koski-työlle.

STOPP ry:n hallitus
Vuoden 2024 viimeistä hallituksen kokousta pidettiin pitkästä aikaa saman pöydän ääressä.

Ensimmäiset siirrot tehtynä
Satu Posio Lapin musiikki- ja tanssiopistosta kertoo, että Rovaniemellä ensimmäiset siirrot on jo tehtynä ja järjestelmä on nyt siis käytössä.
– Teimme ensin parinkymmenen kappaleen koesiirron ja se toimi, Satu Posio kuvailee.
– Meillä ei sensijaan ole vielä edistetty Koski-asiaa ollenkaan. Työstämme ensin oppilasrekisterin muutosta ja tartumme asiaan sitten, Taina Huovila-Währn Espoon Tanssiopistosta kertoo.
– Meilläkin tämä on suunnitelmissa vasta myöhemmin. Olemme odotelleet Hobiverin vahvaa tunnistautumista ja siirtäneet asiaa, Merja Snellman Vantaan Tanssiopistosta jatkaa.
– Myös Lappeenrannassa on vielä suunnitelmissa tarttua toimeen, Kaija Kontunen-Forsblom Lappeenrannan Tanssiopistosta toteaa.

Eepoksen ja HelleWin odottelua
– Meillä odotellaan rauhassa Eepoksen kehitystä. Emme ole myöskään neuvotelleet Helsingin kaupungin kanssa asiasta, Leila Sillantaka Helsingin tanssiopistosta sanoo.
Eeposta odottelee myös toinen Leila, Leila Tikka  Tanssistudio Jamista Imatralta.
Oulun taidekoulussa asia on vähän pidemmällä.
– Meillä on laadittu infokirjeet asiasta ja viety opetussuunnitelmat e-perusteisiin, mutta kaupunki on neuvonut odottelemaan vielä ennenkuin saamme ratkaistua sähköisen allekirjoituksen haasteet kaupungin kanssa, Mia Lappalainen Oulun taidekoulusta jatkaa.
Myös Raaseporissa e-perusteet ovat valmiina sekä tanssin että sirkuksen osalta, mutta työ HelleWin kanssa on Eepoksen tapaan vielä kesken.
– Suostumukset meillä on nyt hankittuna, osittain manuaalisesti ja osittain vahvan tunnistautumisen kautta. Tavoitteenamme oli, että aloittaisimme siirroy marraskuussa, mutta se ei onnistunut, Katja Köngäs Länsi-Uudenmaan Tanssiopistosta, Hurjasta Piruetista, kertoo.

Pikagallup osoittaa, että koski kuohuu siis edelleen. Kiinnostavaa olisikin tietää, miten monessa taiteen perusopetuksen oppilaitoksessa ollaan päästy jo siirtovaiheeseen. Mitä teidän koskelle kuuluu?

Milla Malmberg
Toiminnanjohtaja, STOPP ry.

Lue myös liiton toiminnanjohtajan Milla Malmbergin blogikirjoitus koski-tietovarannon odottamisesta keväältä 2023:
https://stopp.fi/kuplivaa-odotusta-kosken-aarella/