Havahduin maaliskuun lopussa siihen, etten ollut muistanut ilmoittaa STOPPia avoimuusrekisteriin. Olin onneksi viime hetkenkin havahduksessani vielä ajoissa ja liiton tiedot löytyvät nyt osana pitkää listaa. Avoimuusrekisteri on tarkoitettu eduskuntaan ja ministeriöihin kohdistuvaa vaikuttamistoimintaa ja sen neuvontaa tekeville yhteisöille, ja sen tarkoituksena on nimensä mukaisesti tehdä vaikuttamistyö avoimeksi ja näkyväksi.
Sinänsä pieni rekisteröintityö tuntui valtavan suurelta ja jälleen uudelta byrokraattiselta toimenpiteeltä. Yritin toiveikkaana hetken perustella itselleni, kuinka STOPP ei sittenkään täyttäisi rekisteröintitarpeen kriteerejä. Hyvin nopeasti tajusin, että vaikuttamistyö on yksi liittomme ydintehtävistä – ja että tavallaan kaikki tekemämme työ liittyy tavalla tai toisella vaikuttamistyöhön. Jos sen toteuttamiseksi tarvitaan rekisteröityminen avoimuusrekisteriin, niin teen sen ja jopa mielelläni. Minuutin päästä asia oli jo hoidettu ja huomasin käyttäneeni suuremman ajan asian vatvomiseen kuin siihen varsinaiseen työhön.
Juuri nyt edunvalvontaa ja vaikuttamistyötä tarvitaan enemmän kuin koskaan. On ensisijaisen tärkeää jaksaa kertoa, miten hienoa työtä tanssioppilaitoksissa tehdään, minkälainen arvo taiteen perusopetuksella on lasten, nuorten ja aikuisten arjessa, ja miten kenttämme kasvattaa aktiivisia ja luovia ihmisiä myös tulevaisuuden yhteiskuntaan ja maailmaan. On ehdittävä, jaksettava ja muistettava perustella sitä, miksi taiteen perusopetus ansaitsee asemansa, mutta myös tarvitsee tukensa.
Taiteen perusopetuksen lainsäädännön kokonaisuudistus on kovassa vauhdissa. Uudistusta valmisteleva työryhmä kokoontuu tämän vuoden ajan tiiviisti ja tavoitteena on, että uusi lainsäädäntö olisi voimassa jo muutaman vuoden kuluessa. Uudistustyö keskittyy taiteen perusopetuksen saavutettavuuteen ja saatavuuden edistämiseen, mutta myös alan rakenteelliset muutostarpeet ja rahoituksen selkiyttämistarve on tunnistettu. Lainsäädännön kokonaisuudistus tulee siis muovaamaan ja kehittämään kenttäämme hyvin monin eri tavoin.
Uudistustyö osuu hetkeen, jolloin valtion, kuntien, mutta myös perheiden talous ovat tiukassa tilanteessa. Miten tanssioppilaitos pärjää säästötarpeiden keskellä? Miten voimme turvata sen, että tanssin taiteen perusopetus pystyy kehittymään ja vahvistumaan haastavien aikojen keskellä? Mitä minä voin tehdä asialle?
Toivon, että mahdollisimman moni oppilaitos ehtii vastata liittomme jäsenkyselyyn ja jakamaan oppilailleen kyselyä kulttuuriharrastuksen koetuista vaikutuksista. Jokainen vastaus on tärkeä, mutta vain riittävällä vastausten määrällä voimme oikeasti kertoa alamme kuulumisista, merkityksestä ja mahdollisuuksista. Tanssioppilailta ja tanssioppilaitoksilta saatu tieto on elintärkeää vaikuttamistyön ja edunvalvonnan toteuttamiselle. Tarvitsemme siis tietoa, jotta saisimme tehtyä sellaistakin vaikuttamistyötä, jonka myöhemmin raportoin avoimuusrekisteriin.
Tämän ajatusketjun jälkeen muistan taas hetken aikaa, kuinka se isolta ponnistukselta tuntuva rekisteröityminen, kyselyyn vastaaminen tai tiedotteen laatiminen on useimmiten todellisuudessa pienempi työtehtävä kuin etukäteen ajattelenkaan. Ja ennen kaikkea muistan sen, mikä merkitys sillä työllä on. Vastaamalla kyselyyn voin edesauttaa paljon isomman asian tapahtumista. Sen juuri minä voin tehdä asialle.
Milla Malmberg
Toiminnanjohtaja, STOPP ry.
Lue myös Milla Malmbergin blogikirjoitus Luovuutta politiikkaan -viikosta:
https://stopp.fi/blogikirjoitus/entas-sitten-se-taiteen-perusopetus/