Tanssikasvatus elämäntyönä -palkittu Heli Aalto: Tanssinopetuksessa on edetty opettajakeskeisyydestä oppilaskeskeisyyteen

Espoolaisen Musiikki- ja Tanssikoulu Estradan käytävillä kuuluu musiikkia. Yhden oven takana on käynnissä soittotunti, toisen oven takana nykytanssin opettaja valmistautuu illan tanssitunteihin. Balettiopettaja Heli Aalto on iloinen kuunnellessaan nykyisen työpaikkansa ääniä ja elämää.
– On ihanaa, että seinän takana on menossa samaan aikaan jokin toinen tunti. Siitä tulee mukava tunnelma!

Heli Aalto palkittiin tanssikasvatus elämäntyönä -palkinnolla 7.10.2023

Jatkuvuuden merkitys
Balettikoulu Heli Aallon toiminnan siirryttyä osaksi Estradan toimintaa reilu vuosi sitten baletinopetuksesta tuli osa isompaa kokonaisuutta. Sitä ennen HeliAalto ehti opettaa omassa koulussaan peräti 39 vuotta. Päätös oman koulun lopettamisesta kypsyi jonkun aikaa, mutta sitä joudutti vuosien ajan rakennettu toimiva yhteistyö Estradan kanssa.
– Tuntuu tosi hyvältä, että toiminta jatkuu nyt Estradassa. Tanssinopetus jatkuisi, vaikka minä jossain välissä jäisin eläkkeelle. Tämä on oikea ratkaisu niin minun kuin etenkin tanssioppilaitteni näkökulmasta. On hienoa, että pystyin vielä saattelemaan oppilaani uuteen kouluun, HeliAalto pohtii.
Ajatus kuvaa Heli Aallon työtä paljon: kaiken keskiössä on oppilas.
– Olen viihtynyt pienessä koulussa tosi hienosti. On ollut ihanaa, että olen saanut oppia tuntemaan oppilaani ja heidän perheensä hyvin, ja että olen saanut kulkea samojen oppilaiden kanssa pitkiäkin ajanjaksoja. Nyt kuitenkin tuntui tärkeältä miettiä myös jatkuvuutta.

Kutsumusammatissa
Oulusta lähtöisin oleva Heli Aalto aloitti tanssiuransa Kalevi Merikallion balettikoulussa. Oulusta tie kulki Helsinkiin Oopperan balettikouluun, jonka Helialoitti 17-vuotiaana. Ura jatkui tanssijan ammattiin, joka vaihtui opettajan työhön polvivamman myötä. Ammatinmuutos ei kuitenkaan tuntunut huonolta, sillä ajatus opettamisesta oli ollut Helin mielessä jo aiemminkin.
Opettaminen itsessään tuntui heti alusta alkaen kiehtovalta ja sama tunne on jatkunut koko uran ajan.
– Nyt pystyn näkemään, että kyseessä on ollut kutsumusammatti ja koen itseni ihan etuoikeutetuksi, kun olen saanut tehdä tätä työtä. Oikeasti olenkin aina viihtynyt enemmän tanssisalissa kuin näyttämöllä!
Heli Aallon näkökulmasta tanssinopetuksen kiinnostavin osuus tapahtuu nimenomaan tanssisalissa. Näytökset ja esiintymistilaisuudet ovat osa tanssimista, mutta silti pääpaino toiminnasta on tuntitilanteissa.
– Alun perin en tainnut edes haaveilla näytösten valmistamisesta. Kaikki lähti ompelutaitoisten ystävien aloitteesta ja hiljalleen aloin sitten opetella sitäkin puolta tästä ammatista, Heli Aalto naurahtaa.
Vuosien aikana kokemus onkin karttunut ja näytöksiä on takana kymmenittäin. Seuraava rupeama on edessä joulukuussa, kun Espoon Kannusalin lava täyttyy Tuhkimon tunnelmista.

Vaikka tanssinopetus onkin Heli Aallon kutsumusammatti, on elämässä muitakin intohimoja. Yksi niistä on marjastaminen.

Tukea verkostoista
Aika on mennyt tosi nopeasti. Vuodet ovat kuitenkin opettaneet paljon. Vaikka tanssinopetuksen ydin on monelta osin pysynyt samana, ovat puitteet, oppilaiden rohkeus ja opetuksen painopiste muuttuneet paljonkin.
– On tosi hienoa, että olemme siirtyneet opettajakeskeisyydestä oppilaskeskeisyyteen ja yksityiskohdista kokonaisvaltaisuuteen, Heli Aalto hymyilee.
Myös yhteisöllä on suuri merkitys. Tanssinopettajan työ pienessä koulussa on hyvin yksinäistä ja siksi ideoita, vertaistukea ja uusia tuulia on hyvä hakea aktiivisesti myös muualta. Heli Aalto nostaakin esiin koulutusten ja kurssien merkityksen pitkän uran taustalla.
– Koulutusten ja verkostojen kautta olen oppinut ihan valtavasti ja saanut uutta puhtia työhön!

Heli Aalto palkittiin lauantaina 7.10.2023 Suomen tanssioppilaitosten liitto STOPP ry:n Tanssikasvatus elämäntyönä -palkinnolla. Kiitokseksi upeasta työurasta liitto halusi osoittaa Heli Aallolle Suomen teatterijärjestöjen keskusliiton kultaisen ansiomerkin.

 

Lue myös tanssikasvatus elämäntyönä -palkinnon saaneen Vivianne Budsko-Lommin ajatuksia:
https://stopp.fi/blogikirjoitus/vivianne-budsko-lommi/