Jyväskyläläinen Teija Häyrynen jäi keväällä 2024 eläkkeelle tanssinopettajan työstään Jyväskylän Tanssiopistossa. Vaikka tanssiminen ja työ tanssin parissa jatkuu edelleen, on muutos melkoinen. Opetusvuosia Teijalle ehti kertyä kymmenien vuosien ajalta. Teija Häyrynen onkin ehtinyt elää mukana paitsi jyväskyläläisen tanssinopetuskentän, myös taiteen perusopetuksen ja tanssinopetuksen muutoksissa ja kehitysaskeleissa.
– Tämä työ on antanut paljon. Olen saanut pidettyä hengissä oman sisäisen lapsen ja leikkimielisyyden ihan tanssin ansiosta!
Liikkuva lapsi
Tanssi tuli Teijan elämään jo lapsena.
– Koen, että elämässäni on ollut monta onnekasta sattumaa. Yksi niistä oli se, että jo lapsuudessani Jyväskylässä toimi kaupunginteatterin balettikoulu, jossa pääsin balettimestari Pirkko Kumpusen opetukseen, Teija Häyrynen pohtii.
Ihan sattumaa ei tanssiharrastuksen aloitus ollut, sillä Teijaa oli jo pienestä asti kutsuttu liikkuvaksi lapseksi. Äidin kertoman tarinan mukaan Teija olikin 3-vuotiaana karannut katsomosta näyttämölle osaksi balettikoulun näytöstä.
– Aloitin tunneilla käymisen 9-vuotiaana ja muistan, että tanssi tuntui heti omalta. Ja se tunne on säilynyt.
Balettituntien lisäksi viikko-ohjelmaan tuli pian mukaan jazztanssia ja 14-vuotiaasta alkaen Teija pääsi mukaan iltanäyttelijäsopimuksella tanssijaksi musikaaleihin Jyväskylän kaupunginteatteriin. Musikaalityö avasi tanssikäsitystä, toi valtavasti uusia kokemuksia ja antoi ennen kaikkea esimakua siitä, mitä työ tanssin parissa voisi olla.
Monipuolinen koulutuspolku
Tanssin ammatillisen koulutuksen historia on vielä verrattain lyhyt Kansallisoopperan balettikoulua lukuun ottamatta. Koska ooppera ei tuntunut Teijasta omalta vaihtoehdolta hän päätyi opiskelemaan liikuntapedagogiikkaa ja valmennusta Jyväskylän Yliopistoon.
– Liikuntatieteelliset opinnot olivat hyvä valinta. Yliopistossa pääsin esimerkiksi Riitta Vainion ja Tarja Taposen (myöhemmin Yoken) oppiin.
Jyväskylän Yliopiston opintojen, Teatterikorkeakoulun erilaisten koulutusten sekä monipuolisten kurssien kautta oma suunta ja ammatti-identiteetti jäsentyivät. Myöhemmin Teija Häyrynen jatkoi opintojaan vielä liikuntatieteen lisensiaattityöllä.
Työ tanssinopettajana alkoi seki sattumalta. Kun Jyväskylän kaupunginteatterin balettikoulu lopetti toimintansa vuonna 1976, jatkui tanssikoulutoiminta Seija Simonen-Svanströmin johdolla.
– Siinä oli taas onnenkantamoisen kohta. Seija päätyi loukkaantumisen vuoksi solistitehtävistä opettajaksi. Ja miehen työn perässä balettikoulu perustettiin juuri Jyväskylään.
Teija alkoi työskennellä ensin apuopettajana balettikoulussa, ja koulutuksen ja kokemuksen myötä työ jatkui tanssinopettajana. Opetustyötä on kertynyt monelta vuosikymmeneltä ja vuosien aikana Teija on ehtinyt tanssia hyvin monenlaisten ryhmien ja monen ikäisten oppilaiden kanssa. Kaikki ryhmät ovat osaltaan tuntuneet tärkeiltä ja työ niiden kanssa on ollut innostavaa. Kaikkein eniten Teija tunnustaa kuitenkin viihtyneensä lastentanssinopettajana. Työ pienten lasten kanssa on antoisaa, inspiroivaa ja ennen kaikkea tosi merkittävää.
– Ja onhan se ihan etuoikeus, että saa tutustua lapseen tanssien. Ajattelen, että minulle on annettu mahdollisuus tanssia lapsen kanssa jopa monia vuosia ja seurata hänen kasvuaan!
Kaiken keskiössä kehollisuus
– Olen tanssinut niin pienten lasten kanssa kuin nuorten, aikuisten ja senioreidenkin kanssa. Olen ollut mukana myös esimerkiksi saattohoidon, turvapaikanhakijoiden sekä ensi- ja turvakotien tanssihankkeissa.
Tanssinopetustyön ohella Teija Häyrynen on toiminut opettajana Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja jatkanut taiteellista työtään. Työura ei kuitenkaan tunnu risaiselta, vaan pikemminkin toinen toistaan täydentävältä kokonaisuudelta. Kaikessa työssä keskiössä on kehollinen ilmaisu ja kokemus, josta riittää ammennettavaa.
– Tanssi on unohdettu voimavara, jolla olisi valtavasti annettavaa koko yhteiskunnalle, hän kiteyttää.
Tanssi tarjoaa Teija Häyrysen mukaan pohjattoman tutkimusretken, siitä voi aina oppia ja sitä voi aina tutkia lisää. Lisäksi tanssi muotoutuu ja muuttuu ihmisen vanhetessa.
– Olen niin onnellinen, että tanssi tuli mun elämään! Teija Häyrynen jatkaa.
Ajatukseen on helppo yhtyä. Lukuisat tanssioppilaat, kollegat, katsojat ja muut Teijan tanssimatkassa mukana kulkeneet ovat varmasti samaa mieltä.
Teija Häyrynen palkittiin torstaina 14.11.2024 Suomen tanssioppilaitosten liitto STOPP ry:n Tanssikasvatus elämäntyönä -palkinnolla.
Lue myös syksyllä 2023 elämäntyöpalkinnon saaneen Tuulikki Pohjolan ajatuksia tanssinopetuksesta:
https://stopp.fi/tanssikasvatus-elamantyona-palkittu-tuulikki-pohjola-jaa-elakkeelle-rakastamastaan-tyosta/