Hyvinkäällä ja Riihimäellä toimivan Tanssistudio Dance Artin rehtori ja tanssinopettaja Minni Arposuo pohtii blogikirjoituksessaan paikallista vaikuttamistyötä ja sen merkitystä. Eri toimijoiden välinen yhteistyö on tärkeää, mutta yhdenkin ihmisen työpanoksella on mahdollista saada aikaan muutosta.
Jos korona-aikaa voi kiittää jostain, niin siitä, että päättäjät havahtuivat olemassaoloomme. Taiteen perusopetuksen asemaa oli pakko miettiä, se kun ei ollut osa kunnan koululaitosta, mutta ei myöskään seuratoimintaa. Rajoituksia mietittäessä meidät oli pakko huomioida omana itsenämme.
Nyt koronavuosien jälkeen koenkin, että taiteen perusopetuksen arvo on noussut huimasti. Työtämme ja arvojamme arvostetaan. Taiteen perusopetuksen aseman ja arvon huomaa nyt moni muukin kuin toimijat itse. Taidekoulut toimivat monen lapsen ja nuoren turvasatamana, rohkaisun, ymmärryksen, lohdun, ilon ja valon tuojana arjen keskelle. Meidän työllämme ja läsnäolollamme on valtavan suuri merkitys!
Oma tanssikouluni toimii kahdella paikkakunnalla, Hyvinkäällä ja Riihimäellä, käynnissä on jo 22. toimintavuosi. Olen vuosien aikana verkostoitunut tiiviisti alueemme muiden taiteen perusopetuksen toimijoiden kanssa ja yhteistyö on ollut antoisaa. Viimeisimpänä olemme tuottaneet yhteisen esitteen, jota olemme myös jakaneet yhdessä. Yhteistyömme on tuottanut useita tapahtumia taidefestareista monitaidetoiminnan käynnistämiseen alakoululaisille.
Yksikin ihminen voi vaikuttaa asioihin ja viedä yhteisiä asioita eteenpäin. Tässä muutama konkreettinen esimerkki Riihimäen tapahtumista tältä talvelta:
Sain sähköpostiini viestin, että aiemmin kaupungin sivistyslautakunnalle lähettämäni toimintasuunnitelma ja -kertomus ja niiden käsittely ja hyväksyntä on lautakunnassa päätetty siirtää jatkossa alueemme tpo-koordinaattorille eli henkilölle, joka toimii myös musiikkiopiston, kansalaisopiston ja taidekoulun rehtorina. Meidän ei-kunnallisten toimijoiden osalta tämä tuntui hankalalta asemalta, sillä kunnallisen koulun rehtorin edustaessa koko kenttää ohut lanka meidän ja kaupungin sekä päättäjien välillä katkeaisi. Nostinkin tämän esiin yhteisessä toi-työryhmässämme, enkä antanut periksi.
Kävin läpi lautakunnan jäseniä ja sieltä löytyi minulle tuttu nimi, koulumme entinen oppilas. Soitin hänelle ja hän vei asiamme suoraan saman illan lautakuntaan. Illalla sainkin tekstiviestin, että meidät kaikki kutsutaan sittenkin esittäytymään lautakuntaan!
Muutaman kuukauden päästä oli kokouksen aika. Olimme kukin valmistaneet lyhyen esittelyn toiminnastamme ja iloksemme mukana oli myös kaupungin uusi sivistysjohtaja. En epäröinyt tuoda omassa puheenvuorossani esille oman taiteenalani epäkohtia, tanssin tuki kun on kaupungissamme pyöreä nolla muista taiteenlajeista poiketen. Lisäksi kaupungistamme puuttuvat tanssille soveltuvat esitystilat. Yksi kokous ja yhteinen keskustelu sai asian etenemään. Kaupungissamme ollaan parhaillaan pohtimassa ja visioimassa, mitä kaikkea 5000 neliön suuruiseen tehdashalliin rakennettaisiin ja nyt keskustelussa on mukana myös konserttisalin – tanssin ja musiikin yhteisen – sisällyttäminen suunnitelmaan.
Sittemmin keskusteluun on osallistunut myös uusi kaupunginjohtaja, jonka olen tavannut kahdesti. Puhuin hänelle kaupungin laadukkaasta taiteen perusopetuksesta ja noin kahden viikon päästä sainkin sähköpostia näyttelijä, ohjaaja Petteri Summaselta, jonka kaupunginjohtajamme oli tavannut sattumalta teatterissa. Keskustelu oli kääntynyt taiteen perusopetukseen ja lopputuloksena kaupungissamme julkaistiin todella upeat videot tanssista, musiikista, teatterista ja kuvataiteista. Tämä on mieletön juttu!
Marraskuussa julkaistu Luovuutta politiikkaan-kampanja oli todella iloinen yllätys. Kampanjan tarkoituksena oli tehdä lasten ja nuorten taideopetusta- ja koulutusta tutuksi päättäjille. Kampanjan ajoitus oli oman vaikuttamistyöni kannalta loistava. Kaikki se mitä olin jo syksyllä tehnyt, niin yksin kuin yhdessä muiden toimijoiden kanssa, oli mahdollista saattaa paikallisten päättäjien tietoon kutsumalla päättäjiä henkilökohtaisesti tutustumaan toimintaamme ja kuulemaan juuri meidän tilanteesta ja tarpeista. Sain arvovaltaisia vieraita molemmille paikkakunnille. Tulin aidosti kuulluksi, asioistani ja huolistani kiinnostuttiin. Kohtaamisten pohjalta heräsi jo ajatuksia, miten tästä lähdetään eteenpäin, jotta tavoitteet saavutettaisiin.
Olen aidosti innoissani. Työtä on vielä todella paljon edessä, mutta toivoa on, asioita voi muuttaa. Ne muuttuvat vain yhteistyöllä ja yhdessä tekemällä.
Taiteen perusopetusliitto jäsenjärjestöineen ja Konservatorioliitto on julkaissut oman eduskuntavaaliohjelmansa. Olen selaillut ohjelmaa ja ylpeä siitä, että meillä saan olla mukana järjestämässä näin hienoa, monivivahteista ja ainutlaatuista toimintaa lapsille ja nuorille. Sydämessä läikähtää ilo ja onni. Ollaan rohkeita ja uskalletaan vaikuttaa!
Antoisaa kevättä ja ihania hetkiä taiteen ja tanssin äärellä!
Riihimäen kaupungin video tanssinopetuksesta löytyy täältä:
https://www.youtube.com/watch?v=QvkXHCBcfYU
Taiteen perusopetusliiton ja Konservatorioliiton eduskuntavaaliohjelma löytyy täältä:
https://artsedu.fi/oppilaitoksille/vaikuttamistyontueksi/