Gramexin liittosopimus uudistuu

STOPP ry:n jäsenoppilaitoksilla (sekä varsinaiset jäsenet että informaatiojäsenet) on mahdollista osallistua Gramex ry:n kanssa solmittuun liittosopimukseen. Liittosopimuksen kautta on mahdollista hankkia kaikki Gramexin hallinnoimat musiikinesitysluvat yhdellä kertaa liittohintaan (taustamusiikkilupa, tallennuslupa, striimauslupa).

Liittosopimuksen tietoja kysytään vuosittain keväällä tehtävän jäsenkyselyn yhteydessä.

Liittosopimukseen sisältyvät:

– Taustamusiikkilupa:
Tanssioppilaitos tarvitsee Gramexilta luvan musiikin käyttöön tanssinopetuksessa ja esityksissä, kun niissä soitetaan äänitemusiikkia. Poikkeuksen muodostavat sellaiset äänitteet, joiden tuottamisesta on kulunut yli 70 vuotta tai jotka ovat yhdysvaltalaisen tuottajan tuottamia Yhdysvalloissa. Sen sijaan esimerkiksi eurooppalaisen musiikkituottajan Yhdysvalloissa tuottama musiikki on Gramexin luvan alaista.
Korvauksen suuruus määräytyy oppilaitoksen edellisen vuoden aikana  toteutuneiden, Gramexin alaisen musiikin mukaisten tanssituntien määrän perusteella. Jäsenkyselyssä kysytäänkin oppilaitosten viikoittaisten opetustuntien määrää sekä opetusviikkojen määrää. Raportoitavien tuntien joukkoon eivät kuulu siis tunnit, joilla käytetään pelkkää elävää musiikkia, Yhdysvalloissa tuotettua ja julkaistua musiikkia tai yli 70 vuotta sitten tuotettua musiikkia. Tunnilla tarkoitetaan opetusryhmän kokoontumista tanssitunnin pituudesta riippumatta.

– Musiikin tallennuslupa:
Tallennuslupa tarvitaan, kun äänitemusiikkia kopioidaan esitettäväksi taustamusiikkina esimerkiksi tietokoneelle, älypuhelimelle tai cd-levylle. Tallennettavan musiikin tulee olla hankittu ns. laillisesta lähteestä, esimerkiksi musiikkikaupasta internetistä (mm. AppleMusic tai Google Play) tai perinteiseltä cd-levyltä. Gramex ei lisensoi suoratoistopalveluiden käyttöä (esimerkiksi Spotify).
Tallennusluvan suuruus määräytyy opetuspisteiden määrän perusteella. Samassa opetuspisteessä voi olla useampi tanssisali.

– Livestriimauslupa:
Livestriimauslupa tarvitaan, kun äänitemusiikkia striimataan samanaikaisesti  fyysisen tapahtuman, esimerkiksi tanssitunnin, aikana osallistujille, jotka ovat tilapäisesti estyneitä osallistumaan paikan päälle tapahtuvalle tunnille. Striimauslupa koskee Suomen sisällä tapahtuvia, sekä maksullisia että maksuttomia etämuotoisia tanssitunteja, harjoituksia, tilaisuuksia ja esityksiä. Lupa ei kata tapahtuman tallentamista tai jälkikatselua. Gramexin striimauslupa koskee sellaisia lähetysalustoja, joissa järjestäjä voi itse hallita osallistujia ja esitettäviä sisältöjä (esimerkiksi kotisivut, Zoom, Teams, Google Meet).  Gramexin striimauslupa edellyttää voimassa olevaa taustamusiikkilupaa. Somealustojen striimauksen luvat hankitaan levy-yhtiöistä ja Teostosta. Striimauslupa perustuu edellisen vuoden striimauksiin. Luvan maksu on 20 % oppilaitoksen taustamusiikkikorvauksesta striimausten määrästä riippumatta.

Liittosopimuksen maksun voi suorittaa 1 tai 2 erässä, ja STOPP ry tilittää maksut edelleen Gramexille. Jäsenoppilaitoksella on mahdollisuus hankkia kaikki tarvitsemansa luvat myös omalla sopimuksella musiikkiluvat.fi-sivuston kautta. STOPP ry:n liittosopimus tarjoaa kuitenkin kaikki Gramexilta vaadittavat luvat hieman edullisempaan liittohintaan. Liittosopimukseen osallistumisen edellytyksenä on, että oppilaitoksen Gramex-maksut STOPP ry:lle ovat ajan tasalla.

Kategoriat:

SIJAINTIMME

Toimistomme sijaitsee Helsingin keskustassa, Töölöntorin lähellä.

Sandelsinkatu 10 C 40
00260 Helsinki

SOITA MEILLE

Tavoitat meidät ja toiminnanjohtajamme arkisin tästä numerosta.

+358 (0)400 813311

LÄHETÄ VIESTI

Voit olla yhteydessä myös sähköpostilla, vastaamme viesteihin nopeasti.

toimisto@stopp.fi