Kurkistus taidekasvatuksen kulisseihin

– Hitaalla musiikilla huivi tanssii hitaasti ja nopealla se tanssii nopeasti. Osaako huivi pyöriä, pomppia, tehdä viivoja tai kaaria? Lentääkö se?, ohjeistin 1-2-vuotiaita oppilaitani ja heidän vanhempiaan Brahmsin Unkarilaisen tanssin soidessa. Ja osasihan huivi kaikkea tätä ja paljon enemmänkin, ihan niin kuin se aina osaa.

Äkkiä tajusin, että mukana tanssivista vanhemmista kaksi oli tanssinut kanssani aikaisemminkin. Monta kertaa, niillä samoilla huiveilla. Aikaa vain on kulunut tässä välissä aika lailla, kokonaisen sukupolven verran. Kerroin asiasta ja naureskelimme yhdessä huiveille. Ja sitten toinen totesi kankaan herättäneen hänessä jotain tunteita, jota hän olikin ehtinyt ihmetellä.

Kangaskaupan alelaarista löytyneet kankaat eivät ehkä olleet maailman kauneimmat, mutta nuorelle tanssinopettajalle ne tuntuivat järkevimmältä valinnalta. Ja hyviksihän ne osoittautuivatkin, sillä 25 vuoden tanssimisen jälkeen ne ovat yhä täysin käyttökelpoiset. Kuinka monta kertaa ne huivit ovatkaan pyörineet, pomppineet, tehneet viivoja ja kaaria, lentäneet? Ja kuinka monen tanssijan kanssa?

Kurkimme tänään viiden eri kansanedustajaehdokkaan ja paikallispoliitikon kanssa Kajaani Dancen tanssikoulun järjestämien koululaisnäytösten kulissien takaista tunnelmaa osana valtakunnallista Luovuutta politiikkaan -kampanjaa. Kampanjapäivän aikana jokainen vierailija pääsi osaksi jotain sellaista, jota katsomon tuolista ei näe. Saimme todistaa ne viime hetken jännittävät sekunnit ennen omaa esitysvuoroa, seurata lämmittelyjä, venyttelyjä, kikatuksia ja kiherryksiä sekä opettajien kannustavia taputuksia tanssijan selkään juuri ennen sivuverhoa.

Riikka Huotari, Jyri Saastamoinen, Miikka Kortelainen ja Silja Keränen heittäytyivät Kia Immosen ohjauksessa opettelemaan yhteistanssia. Kialle mikrofonia pitää Kajaani Dancen tanssikoulun rehtori Minna Palokangas.

Hienosti heittäytyivät vierailijat tanssinäytöksen humuun. Sen lisäksi, että heistä jokainen tarttui viime hetkellä annettuun juontajan pestiin, kävivät he myös lavalla tanssimassa. Sitä ei ihan jokainen olekaan tehnyt – tanssinut lavalla täydelle katsomolle. Ja vielä opetellutkin sen tanssin siinä yleisön edessä.

Taiteen perusopetusliiton, Suomen konservatorioliiton ja taiteen perusopetusliiton jäsenjärjestöjen yhdessä järjestämä kampanja tuo poliitikot taidekouluihin nyt ensimmäistä kertaa. Kajaanissa otettiin nyt kampanjan lähtölaukaus, sillä vieraita saatiin jo muutamaa päivää ennen varsinaista tapahtumaviikkoa. Ensivaikutelma oli lupaava, intoa kun riitti niin vierailijoilla kuin tanssikoululaisillakin.

Merja Kyllönen pääsi kurkistamaan kulisseista Kajaani Dancen tanssikoulun oppilaiden esitystä Joko nyt?, jonka koreografian on tehnyt Kia Immonen.

Oli hienoa seurata sivusta, miten vierailu toi jotain uutta näkökulmaa taidekasvatuskäsitykseen. Katsomosta käsin koettu elämys muuttui kokonaisemmaksi ja samalla ymmärrys työn kokonaisvaltaisuudesta kasvoi. Juttelimmekin siitä, kuinka katsomosta voi nähdä vain jäävuoren huipun ja kuinka se varsinainen työ tehdään lavan ulkopuolella.

Nyt miettiessäni 25 vuotta kanssani tanssineita huiveja ja niiden tanssittamia sukupolvia, tajuan, miten pieni huippu kulisseihin saati sinne katsomoon kuitenkin näkyy. Mutta se neljännesvuosisadan mukana tanssiminen, se saakin olla meidän tanssinopettajien etuoikeus.

Milla Malmberg, toiminnanjohtaja
STOPP ry.

 

Lue myös Milla Malmbergin blogikirjoitus kiireestä työssä:
https://stopp.fi/blogikirjoitus/kiireesta-kiireettomyyteen/

Lue Stopp ry:n muita blogikirjoituksia tanssinopetuksen tilasta ja tulevaisuudesta.

SIJAINTIMME

Toimistomme sijaitsee Helsingin keskustassa, Töölöntorin lähellä.

Sandelsinkatu 10 C 40
00260 Helsinki

SOITA MEILLE

Tavoitat meidät ja toiminnanjohtajamme arkisin tästä numerosta.

+358 (0)400 813311

LÄHETÄ VIESTI

Voit olla yhteydessä myös sähköpostilla, vastaamme viesteihin nopeasti.

toimisto@stopp.fi